Proti uničenju Radia Študent

Proti uničenju Radia Študent

Foto: Kristina Pranjić

Študentski zbor ŠOU je v proračunu za leto 2021 ukinil postavko za sofinanciranje Zavoda Radio Študent in spremenil določbe svojega Pravilnika o finančnem načrtu, ki so predpisovale minimalne odstotke za financiranje članic družine ŠOU. Ustvarjanje negotovosti, odtegovanje sredstev, ki so bistvenega pomena za delovanje Radia Študent, je sicer trpka stalnica že vse od 90. let prejšnjega stoletja naprej, samo med letoma 2012 in 2019 pa se je ŠOU podpora Radiu Študent z 230.000 zmanjšala na sramotnih 120.000 evrov letno.

Navkljub stalni finančni podhranjenosti Radio Študent kot neodvisna študentska radijska postaja ostaja eden večjih in pomembnejših občil pri nas. Njegova zgodovinska in simbolna vloga je nesporna in dejansko neizmerna. Množice mladih so si več kakor pol stoletja širile miselna obzorja, razvijale intelektualne sposobnosti in si oblikovale glasbeni okus ob oddajah Radia Študent. Radio Študent je revolucionarno preobrazil javno sfero, s tem da je kot prvi vsakomur omogočil, da se neposredno vključi v njegov program. V javnost je vpeljal vsakdanji govor, neortodoksno razmišljanje, subkulturne in alternativne prakse. Nepregledna vrsta kritičnih intelektualcev, univerzitetnih profesorjev, teoretikov, raziskovalcev, novinarjev, urednikov, prevajalcev, umetnikov in umetniških vodij, glasbenih producentov, umetnostnih kritikov, radijskih in televizijskih voditeljev in tehnikov vseh generacij se je kalila na Radiu Študent.

Danes več kot 200 njegovih sodelavk in sodelavcev vsak dan ustvari 17 ur živega radijskega programa, in to za sramotno nizke, simbolične honorarje. Kljub temu je Radio Študent celo v času epidemije v celoti ohranil svojo ambiciozno programsko shemo in jo celo obogatil. Nekdanja urednica znanstvene redakcije Zarja Muršič je konec novembra 2020 za niz poglobljenih in ažurnih raziskovalnih oddaj o novem koronavirusu prejela prestižno nagrado Društva novinarjev Slovenije čuvaj/watchdog za izstopajoče novinarske dosežke. Leta 2018 je nagrado čuvaj prejel novinar in urednik aktualnopolitične redakcije Matej Zwitter za prispevek »Delo in Koncern«, ki je bil plod večmesečnega terenskega in arhivskega raziskovanja. To sta samo dva, nedavna, izstopajoča primera presežnih novinarskih zgodb, ki odmevajo tudi v najširši javnosti že skoraj 52 let.

ŠOU se do Radia Študent obnaša mačehovsko že vse od 90. let prejšnjega stoletja naprej. Njegova najnovejša enostranska in samovoljna odločitev o absolutni ukinitvi sofinanciranja zavoda pa je popolnoma nesprejemljiva, saj pomeni načrtno onemogočanje nadaljnjega delovanja radijske postaje posebnega družbenega pomena. Dejstvo, da je vodstvo ŠOU predstavnikom Radia Študent celo namignilo, da je odrekanje finančne podpore povezano z načrtovanim prenosom ustanoviteljstva, pa je škandalozno. Radio Študent je danes kratko malo postavljen pred ultimat in nemogočo izbiro: ali si bo sam poiskal novega ustanovitelja ali pa ga bodo odprodali. Nezaslišane grožnje s komercializacijo Radia Študent so se v preteklosti že dogajale, zdaj so spet tu – kot ultimativna, pritlehna oblastniška kazen zaradi kontinuiranega poročanja o spornem delovanju Študentske organizacije, njenih nečednih poslih, ki jih RŠ budno spremlja, razkrinkava in problematizira že od začetka 90. let prejšnjega stoletja naprej.

Založbe Kooperative THD odločno nasprotujemo poskusu, da neka organizacija, ki bi morala delovati izključno v dobro študentske skupnosti, ukine in izbriše medij, na katerem svoje glasove ostri že 52. generacija študentk in študentov. Navkljub neprestanim, že večdesetletnim pritiskom na svoje delovanje in kronični finančni podhranjenosti Radio Študent z novinarskim pogumom odpira prostor premislekom tistih področij politike, znanosti, družbenih gibanj, glasbe, umetnosti, kulture, teorije, humanistike in študentske problematike, ki so v t. i. mainstream medijih praviloma spregledana. V tem je kratko malo edinstven in nenadomestljiv. Neizmeren pomen pa ima Radio Študent tudi zato, ker že od svojih začetkov sistematično in načrtno izobražuje, vzgaja vedno nove generacije novinarjev, špikerjev in tehnikov. Radio Študent je vzniknil iz družbenih gibanj s konca 60. let 20. stoletja. Njegova zgodovina je izjemna zgodba o pokončnosti, neuklonljivosti in trdoživosti.

Urednice in uredniki, sodelavke in sodelavci založb Kooperative THD ostro obsojamo nezaslišani poseg Študentske organizacije Univerze v Ljubljani v obstoj najstarejše neodvisne radijske postaje v Evropi, ki deluje neprekinjeno že od 9. maja 1969. Pridružujemo se pozivom k ustavitvi arbitrarnih rezov v finance, ki so za Zavod Radio Študent življenjskega pomena.

Če bi ŠOU vodila pamet in razsvetljenska misel, bi ravnala povsem nasprotno: bistveno bi okrepila in dolgoročno uredila financiranje medija, zaradi njegove edinstvenosti ne le v slovenskem, ampak v evropskem merilu, pa bi ga zaščitila kot neodvisni medij posebnega pomena – tudi za prihajajoče generacije. Izčrpavanje, nenehne borbe za obstanek in delovanje mladih radijk in radijcev, ereševk in ereševcev, na prvenstveno etični pogon se mora končati.

Kooperativa THD:

Društvo za teoretsko psihoanalizo
Studia Humanitatis
Založba /*cf.
Založba Krtina
Založba Sophia

V Ljubljani, 9. januarja 2021