Razprava o kolonializmu

Prvi virtualni pogovor v sklopu serije pogovorov in predavanj O afriški literaturi.

O knjigi Razprava o kolonializmu znamenitega martiniškega pesnika, pisatelja in politika Aiméja Césairja ter aktualnosti knjige (prvič je izšla leta 1950), ki je imela močan vpliv na številna ljudstva v nekdanjih kolonijah, je govoril sociolog kulture in poznavalec postkolonialnih teorij in literatur, Nikolai Jeffs.

»Césaire razčlenjuje, kako je nastajala kolonialna ideologija, kako se je širila in kaj je bil njen motiv, in jo primerja s fašistično ideologijo. Definira kolonializem, njegovo moč, psihologijo in njegov vpliv na ljudstva, ki si jih je podredil. Ugotavlja, da je kolonialni mehanizem širil nasilje, strah, podrejenost, rasno sovraštvo in nemoralo. Dehumaniziral je »civilizirane« in deciviliziral kolonizirane. Kolonializem je, pravi Césaire, podrejenim družbam vzel njihovo materialno in duhovno bogastvo, razbil lokalne sisteme in lokalne ekonomije, uničil identiteto, samozavest in kulturne vrednote.«

V sodelovanju z Založbo /*cf.

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtrorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

Sofinancira MOL-Urad za mladino.