Ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu: antifašizem na Tržaškem nekoč in danes

Pogovor s koncertom uporniških pesmi!

Antifašizem je vpisan v temelje sodobne Evrope, a je v vodilnem javnem diskurzu pogosto zamolčan, celo takrat, ko obeležujemo pomembne obletnice (100-letnica požiga Narodnega doma, 100-letnica rapalske pogodbe, 90-letnica bazoviških žrtev, 75-letnica zmage nad fašizmom in konca 2. svetovne vojne ...). Pogovor o večplastnem in trajnem pomenu antifašizma smo zasnovali ob treh knjigah: znanstveni monografiji Gorazda Bajca in Boruta Klabjana o Narodnem domu v Trstu Ogenj, ki je zajel Evropo (Cankarjeva založba, pred izidom), memoarsko-biografskem delu Umberta Tommasinija Kovač anarhist: spomini aktivista med Trstom in Barcelono (prev. Eva Brajkovič, Založba /*cf., 2020) ter arhivsko-zgodovinski študiji Patricka Karlsena Vittorio Vidali: življenje tržaškega komunista (prev. Nevenka Troha, Založba Sophia, 2019).

Sodelujoči: dr. Gorazd Bajc (zgodovinar, profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru), Jernej Šček (profesor filozofije in zgodovine na tržaškem liceju Franceta Prešerna), dr. Kaja Širok (zgodovinarka, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije) in dr. Nevenka Troha (zgodovinarka, članica slovensko-italijanske kulturnozgodovinske komisije)

Pogovor je usmerjala novinarka Kristina Božič.

Pogovoru je sledil koncert pesmi upora z Evo Brajkovič (vokal) in Matjažem Karlovčecom (kitara) iz skupine Campo Krizi, glasbene zasedbe iz Kopra, ki raziskuje in poustvarja pesmi upora z različnih koncev sveta. Gre za pesmi in besedila, ki so pustila pečat v zgodovinskem in političnem prostoru in so relevantna še danes. Aranžmaji priredb si prizadevajo prvotni naboj skladb prenesti v sodoben družbenopolitični kontekst in opozoriti na zgodbe današnje neenakosti, razdruževanja in prekarizacije naših življenj. Nekatera besedila so prevedena v slovenščino, druga izvajana v izvornem jeziku (italijanščina, španščina, angleščina).

Prisluhnite jim! Večer je bil skorajda slovesen!

Produkcija: Divja misel / Ljubljana - Unescovo mesto literature, Založba /*cf. in Založba Sophia

Video: y0yproduction