O literaturi Afrik: Pšenično zrno Ngũgĩja wa Thiong'a

V sredo, 7. septembra ob 20.00, sta se odvila predstavitev in pogovor o knjigi Pšenično zrno (Založba /*cf., 2022, prevod Katja Zakrajšek, uvodna beseda Simon E. Gikandi, spremna beseda Aleksandra Gačić), znamenitega kenijskega pisatelja in postkolonialnega misleca Ngũgĩja wa Thiong'a. O knjigi se je literarna kritičarka Aleksandra Gačić pogovarjala z dr. Mainom wa Mũtonyem, profesorjem afriške literature, afriške popularne kulture in politike, ki se raziskovalno posveča tudi vprašanjem postkolonializma, ter afriškim jezikom svahilščini in gikujščini.

Dogajanje v romanu Pšenično zrno (1967) se zgošča okrog trenutka formalne osamosvojitve Kenije. Ta predstavlja osiščno točko, iz katere se avtor zazira v preteklost in obenem razmišlja o prihodnosti. Pri tem na izviren, presenetljiv in prepričljiv način spaja prizemljenost socialnega realizma z mrežo bibličnih referenc in reminiscenc ter simboliko, povzeto iz gikujskega izročila. Roman prek osebnih zgodb vaščank in vaščanov prevprašuje procese revolucionarnega odpora in vzpostavljanja nove politične realnosti, percepcijo in realnost žrtvovanja in junaštva, zapletena razmerja med zvestobo in izdajstvom, zavezanostjo ljubljeni osebi, zavezanostjo družini in zavezanostjo širši skupnosti, pa tudi kazen, maščevanje in odpuščanje.

Ngũgĩ wa Thiong'o (1938) je eden od velikanov svetovne književnosti 20. in 21. stoletja. Pisatelj, ki ustvarja v globalni angleščini in, pionirsko, v svoji domači gikujščini, aktivist, predavatelj in prodoren mislec dekolonizacije, jezikovnih politik in političnosti jezika ter postkolonialnosti in svetovne književnosti. Profesor dr. Maina wa Mũtonya, doktorand Univerze Witwatersrand v Južni Afriki, je kenijski kulturni raziskovalec, ki trenutno službuje v Mehiki. Raziskovalno se posveča delovanju moči v postkolonialni Afriki, oblikovanju identitete v popularni afriški kulturi in afriški diaspori. Njegovi drugi raziskovalni interesi zajemajo široko področje afriških študij kot so: jezik in kultura svahili, jezik Gĩkũyũyũ, afriške filozofija, književnost in umetnost, svetovna književnost, dekolonialna misel, človekove pravice in demokracija, študije spola, diaspora in študije izgnanstva. Afriške študije je poučeval na univerzah v Keniji, Južni Afriki in Mehiki, njegove raziskave pa so bile objavljene v Afriki, Latinski Ameriki in ZDA.