Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur

Založba /*cf.  je v torek, 24. maja 2022 med 16. in 22. uro v sodelovanju s CoFestivalom, mednarodnim festivalom sodobnega plesa, umetniškim društvom Nomad Dance Academy Slovenija in javnim zavodom CUK Kino Šiška gostila interdisciplinarni strokovni posvet z naslovom Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur.

Zamisel o interdisciplinarnem srečanju Ornamenti, množice in vzniki urbanih kultur je spodbudil izid slovenskega prevoda temeljnega dela s področja sociologije kulture Ornament množice (prevod Anja Naglič, spremna beseda Marko Jenko, Založba /*cf., 2021) Siegfrieda Kracauerja (1889–1966), ki sodi med najpomembnejše, najplodovitejše in najbolj kritične intelektualce svojega časa.

Kracauer je bil arhitekt, sociolog, filozof, novinar, esejist, urednik, pisatelj, kritik, eden prvih filmskih teoretikov in pionir sociologije kina. Širok spekter Kracauerjevega delovanja še vedno nagovarja teoretike in raziskovalce s področij sociologije, filozofije, sodobnega plesa, likovne umetnosti, arhitekture, založništva in filma, ki so se v Kinu Šiška srečali za skupno mizo in z občinstvom. Interdisciplinarni dogodek je sklenjen s filmsko projekcijo celovečernega nemega dokumentarnega filma Wilhelma Pragerja Wege zu Kraft und Schöhnheit iz leta 1925.

Zamisel in izvedba: Založba /*cf. v sodelovanju s CoFestivalom, Nomad Dance Academy Slovenija in CUK Kino Šiška.

Nastopajoči: Anja Naglič, Marko Jenko, Miloš Kosec, Magdalena Germek, Rok Vevar.

Strokovni posvet je potekal v Kinu Šiška (dvorana Komuna).