/*CF. DISPUT v Pritličju: Ja pomeni ja in …

Slovensko sociološko društvo, Pritličje in Založba /*cf. so organizirali pogovor ob knjigi Ja pomeni ja in … nemške pisateljice in aktivistke Caroline Emcke (prev. Mojca Kranjc, spremna beseda Nika Kovač, spremna študija Darja Zavrišek) - ki je pred nedavnim izšla pri naši založbi.

Na pogovoru so sodelovale: Vesna Lotrič, pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana, Tonja Jerele, Rezistenca, in Mojca Lukan, Inštitut 8. marec.

Pogovor je vodila Jasna Podreka, docentka na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete UL.

Prekinitev molka na področju spolnega nasilja in nadlegovanja, ki ga je sprožilo gibanje #MeToo, #jaztudi, je pomenilo začetek intenzivnega naslavljanja tega problema in odstiranje zavese, ki ga je prekrivala cela stoletja. Pričevanja oseb, ki so zlorabe doživele, so pokazala predvsem to, da je spolno nasilje in nadlegovanje močno razširjen družbeni problem, katerega vzroki koreninijo v še vedno seksistični družbeni klimi, neenakosti med spoli, zlorabah moči in popačenih predstavah o spolnosti nasploh. To v svojem kratkem gledališkem eseju z naslovom Ja pomeni ja in ... nazorno ponazori pisateljica in publicistka Carolin Emcke, ki meni, da so nam javna razkritja zlorab dala predvsem to, da se je začel pogovor, da se je dvignil glas proti in tega ni več mogoče zaustaviti. Prekinitev molka je bila bistvena. A, kot pravi, je (bil) to šele začetek. Pogovor bo izhajal iz avtoričinega sklepa, ki pravi, da se moramo predvsem naučiti opazovati in ozaveščati premnoge vzorce dominacije in podrejanja, šele nato lahko pride do sprememb.